piatok 8. novembra 2013

O tom, že to chcem.

Na úvod chcem povedať, že študujem prekladateľstvo a tlmočníctvo. Tento týždeň nám bola jedna milá prekladateľka z Európskej únie prednášať. A ja jej za to ďakujem. Takúto dávku inšpirácie a povzbudenia som už potrebovala. A že sa jej príkladom inšpirovať dalo! V dvadsiatich piatich už zabŕdla do prekladania kníh, prispievania do rôznych časopisov, v šestnástich dokonca napísala zbierku básní a precestovala tak polovicu sveta. A popri tom všetkom sa stihla už aj vydať. Vo svete, kde nám ako vzory predkladajú tretíkrát rozvedené celebrity s húfom detí, z ktorých má každé iného otca a ktoré sa môžu pýšiť certifikátom z protialkoholickej liečebne, pôsobila ako anjel. Jej prednáška ma utvrdila v tom, aby som sa svoj sen nebála nasledovať. Niečo dokázala. Ujasnila si priority. A čo mi z toho vyšlo? Čo chcem v živote dosiahnuť?

V prvom rade, prirodzene, povolanie prekladateľky.

Po druhé, napísanie knihy. Je to tam už odmalička a bude to tam, až kým sa to nestane skutočnosťou.

A v neposlednom rade, bývanie v zahraničí, cestovanie po svete. Tento svet má podľa mňa toľko krásnych miest, že je hriech ich nenavštíviť a neoceniť.

Píšem to tu, lebo ujasnenie si cieľov, je prvý a najdôležitejší krok. Nezoberiem si to radšej za cieľ, aby som sa potom netrápil(a) keď to (pravdepodobne) nevyjde. To je zbabelosť. Aj napriek tomu je možné, že mi možno niečo z tohto dopriate nebude. A možno vôbec nič. Nebudem však teraz preto sedieť doma so založenými rukami. Uvedomujem si, že toto všetko sa nestane len tak. Bude to len výsledkom dlhej cesty. Cesty, ktorú musím začať hneď teraz. Som ambiciózny človek. Už niekoľkokrát som si však všimla, že ak sa k nejakému svojmu snu blížim a chýba mi už len posledný krok, hoci by to malo byť to najjednoduchšie, zisťujem, že je to pre mňa, naopak, veľmi ťažké. Zrazu spanikárim a pýtam sa sama seba, či to je NAOZAJ to, čo chcem. Dúfam však, že tento článok a celkovo tento blog mi bude slúžiť na to, aby som si vždy keď sa do tejto situácie dostanem, prečítala a odpovedala: Áno, to je to čo chceš.

3 komentáre:

  1. pekný motivujúci článok :)

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja porad celkem tapu v tom, co vubec chci. Mam pocit, ze ja stejne nikdy nebudu mit zadnej urcitej cil, kazdou chvili se nadchnu pro neco jinyho jinyho a brzo to opadne. Mozna to casem prejde, ale prekladat knihy by mne hrozne bavilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Every comment makes my day!