streda 29. januára 2014

O Pise.

Pôvodne sme návštevu Pisy neplánovali. Po prvom dni vo Florencii sme však zhodnotili, že pár hodín si na ňu nájdeme, najmä keď sme tak blízko. Tak sa išlo. Hodina cesty tam, hodina na poobdivovanie veže, hodina cesty naspäť. Celkovo tri hodiny na výlet do Pisy. 
Nechcem povedať, že tam nič iné nie je, no hlavná turistická pamiatka je určite tamojšia šikmá veža. Šikmá veža je v skutočnosti zvonica nachádzajúca sa v bránou opevnenom komplexe na kraji mesta spolu s bazilikou a krstiteľnicou. Ak si dobre pamätám, do krstiteľnice sa dostať nedalo, vstup do baziliky bol zadarmo (musíte si však ísť po vstupenku) a na vežu sa dostanete za 16 eur. Musím povedať, už na prvý pohľad je ozaj šikmá; veď presvedčte sa sami.




V Pise nás shuttle vysadil na letisku, odkiaľ sme sa ku komplexu dostali mestským autobusom. Všimnite si tú umeleckú výzdobu pred letiskom.




A tu sa už dostávame k historickému komplexu, ktorý vidíte na fotke; bazilika, krstiteľnica a zvonica (teda šikmá veža, po taliansky torre). Bolo vtipné ako si s ňou každý robil "podopieraciu" fotku.



Navôkol bol krásny, rozľahlý trávnik, kde každý oddychoval, len my sme sa ponáhľali.



Toto je teda koniec série článkov o našom výlete v Taliansku. Ak by som to mala zhodnotiť, najviac sa mi určite páčili Benátky, tie ma doslova očarili. V imaginárnom rebríčku mám ďalej Florenciu, Miláno, Veronu a nakoniec Pisu. Celkovo ma to tam však natoľko nadchlo, že sa tam musím určite čím skôr vrátiť, veď je ešte toľko toho, čo som nevidela!

Odkazy na celú sériu: lietadlo, Miláno, Verona, Benátky tu a tu, Florencia, Pisa.

3 komentáre:

  1. tak mi napadlo, ako sa vzdy certim, ked fotim a zda sa mi, ze fotky su krive. a ze v pise je to jedno :D tak by som sa tam hodila, veru... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. predminulé leto sme tam tiež boli a... tiež to nie je moje obľúbené talianske mesto, ale bazilika a ten parčík sa mi tam páčil, veža je už moc okukaná, ale zaujímavá no :)

    OdpovedaťOdstrániť

Every comment makes my day!