utorok 29. apríla 2014

O dvoch chlapíkoch.

Viete, keď človek ozaj chce, námety na písanie nájde kdekoľvek. Jednou z najhlbších studníc inšpirácie je nepochybne škola. Čím väčšia, tým lepšia, najlepšie univerzita. Medzery medzi hodinami tomu len napomáhajú. Sadnete si na rušnú chodbu či do auly a predstavenie sa môže začať. Niekedy je to pekná komédia.

Predstavím vám Borisa. Boris je študent biológie (som Veronica Mars, čo vám budem hovoriť), ktorý v prestávkach medzi hodinami brázdi chodby. Nie však len takým obyčajným spôsobom, to by si nezaslúžil, aby sme o ňom hovorili. Vyberie si veľký prázdny priestor, v ktorom sa prechádza do kruhu. Pláva po pevnej hladine podlahy primeraným tempom, presne vypočítanými pohybmi. Tie mu očividne prinášajú uspokojenie, vrchol potešenia. Niekedy zrýchli, inokedy len tak kĺže nohami po zemi. Keď mu niekto vojde do cesty, zastaví na mieste, užasnuto pozerá na dotyčného, čaká a potom pokračuje ďalej. Na perách mu ihrá potmehúdsky úsmev, akoby to, čo robí, chápal len on sám. Tmavohnedou kučeravou hlavou si pozerá na nohy. Takto vydrží hodiny. Občas keď sa unaví, zastane, oprie sa na chvíľu o stenu a založí ruky, alebo si čupne. Čo je na ňom sympatické je to, že nikdy sa nestará o druhých. Nestane sa, žeby si sadol a pozoroval ľudí navôkol. To on sa nevedome (alebo je to vedome?) stará o program iným.

Druhým človekom, ktorý stojí za zmienku je hrôzostrašný casanova. Je to študent zatiaľ nezisteného odboru. Popravde, neviem či tu vôbec študuje, vždy ho vídam po celom areáli školy ako číha na slobodné devy. Dovoľte mi ho ale najprv opísať. Ak si predstavíte muža v čiernom bez kravaty, tak to je on. S tým rozdielom, že tú čiernu časť odevu nepredstavuje oblek od Armaniho ako v tom filme, ale neforemná bunda a nohavice, ktoré sú mu veľké. Samozrejme, nechýbajú ani okuliare, ktoré tomu celému dodávajú punc tajomnosti. Chodí vždy so svojím kamarátom - čiernym kufríkom. To, čo nosí v ňom radšej vedieť nechcem. Takto vyfešákovaný sa prechádza po chodbách a hľadá obete. Za tie roky si vybudoval celý komplex známostí. Nie som síce odborník na vzťahy, myslím však, že poznám dôvod, pre ktorý si mŕtvu nevestu Tima Burtona ešte nenašiel - môže za to najmä ten výraz na tvári, hrôzostrašný škeriaci sa úsmev vábiaci obeť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Every comment makes my day!